به گزارش مشرق، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک در پایان مذاکرات خود با "پیتر پروشنکو" رئیس جمهوری اوکراین در کییف، بار دیگر اعلام کرد که آنکارا از استقلال و تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و محلق شدن شبه جزیره کریمه به روسیه را به رسمیت نمی شناسد.
اردوغان همچنین یادآور شد که با همتای اوکراینی خود در زمینه هماهنگی اقدامات مربوط به تامین امنیت در منطقه دریای سیاه به توافق رسیده است. روسای جمهوری دو کشور همچنین چند سند در راستای توسعه روابط دوجانبه امضاء کردند.
موضع گیری رئیس جمهوری ترکیه مورد رضایت مقامات مسکو قرار نگرفته است. "آلکسی پوشکوف" سناتور روس در واکنش به سخنان اردوغان یادآور شد، «وضعیت شبه جزیره کریمه، هیچ تغییری نخواهد کرد، و فرقی نمی کند رئیس جمهوری ترکیه الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت بشناسد، یا نشناسد».
آنکار قصد ندارد به روابطش با مسکو آسیب برسد
رجب طیب اردوغان روز دوشنبه برای یک دیدار رسمی به کییف سفر کرد. رهبران دو کشور یک ماه قبل در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، با یکدیگر ملاقات کرده بودند. بعد از آن، رئیس جمهوری ترکیه با "ولادیمیر پوتین" همتای روسی خود نیز در آنکارا دیدار و گفتگو نموده بود. در واقع آنکارا تاکنون تلاش کرده تا سیاست متوازنی را در روابط خویش با مسکو و کییف برقرار کند، بخصوص در شرایطی که روابط ترکیه با آمریکا و اتحادیه اروپا چندان گرم نبوده و اختلافات زیادی بین آنها بوجود آمده است.
کندی در روند توسعه روابط اقتصادی ترکیه و اوکراین
مسائل مهم و پیچیده ای در دستور کار مذاکرات روسای جمهوری ترکیه و اوکراین قرار داشت که مهمترین آنها ایجاد منطقه آزاد تجاری بین دو کشور و همچنین دورنمای ساخت خط لوله گار «جریان ترکیه» بود.
به عقیده کارشناسان اوکراینی، همکاریهای اقتصادی دو کشور به سختی در حال توسعه است و مذاکرات مربوط به ایجاد منطقه آزاد تجاری که از سال 2011 تاکنون ادامه دارد، هنوز به نتیجه نرسیده است، هرچند این مسئله برای مقامات کی یف اهمیت زیادی دارد، برای اینکه بازار تجاری روسیه را از دست داده اند. به گفته آنها، میزان مبادلات بازرگانی بین ترکیه و اوکراین، بعد از سالها، رکورد، تازه در سال جاری شروع به رشد کرده است. البته اردوغان وعده داده است که مبادلات بازرگانی دو کشور را به 20 میلیارد دلار، یعنی چندین برابر رقم کنونی، خواهد رساند.
مواضع ترکیه در قبال تحریمهای غرب علیه روسیه نیز از مسائل پیچیده بین آنکارا و کییف است. برای اینکه مقامات آنکارا بارها اعلام کرده اند که مخالف سیاست اعمال تحریمها علیه مسکو هستند و گفتگو برای حل و فصل مشکلت راه درست برخورد غرب با روسیه می دانند.
حمایت قاطع ترکیه از تاتارهای ترکزبان منطقه کریمه
تنها مسئلهای که آنکارا خط مشی قاطعی در مورد آن داشته در خصوص حمایت از تاتارهای ترک زبان ساکن شبه جزیره کریمه است که در همین راستا، از پیوستن این منطقه به ترکیب روسیه نیز بشدت انتقاد کرده و در جریان تمامی مذاکرات با مقامات کییف، حتما از استقلال و تمامیت ارضی اوکراین حمایت می کند. در این رابطه، "ولادیمیر وولیا" کارشناس مسائل سیاسی می گوید: «ترکیه از یک طرف از الحاق کریمه به روسیه حمایت نکرده، ولی از سوی دیگر مخالف تحریمها علیه مسکو است. در واقع آنکارا تلاش می کند تا سیاست متعادلی را در قبال روسیه و اوکراین به نمایش بگذارد تا روابط حسنه خود با هر دو کشور را حفظ کند.»